Wie is Sandra Curfs?

haptonomische begeleiding

Sandra Curfs

In 1971 ben ik geboren en opgegroeid in Zuid-Limburg. Ik heb gestudeerd in Wageningen en in Diemen. Na 15 jaar wonen in Amsterdam, ben ik eind 2008 samen met man en dochter weer afgezakt naar het Bourgondische Zuiden, Tilburg. Hier is onze zoon geboren. Ik houd erg van de natuur, bewegen, muziek, schilderen en gezelligheid.

Leven is het meervoud van lef

Als kind paste ik me aan aan mijn omgeving. Ik ontwikkelde lange voelsprieten. Die groeiden figuurlijk aan mijn hoofd. Daardoor was ik wat topzwaar geworden, met het risico op omkiepen. Dat is ook gebeurd. Overspannenheid, burn-out, over mijn grenzen gaan en uiteindelijk zicht krijgen op wie ik ben en wat ik nodig heb. Waardering voor mezelf krijgen en voor mezelf leren zorgen was een hele klus. En ik ervaar het leven telkens vol nieuwe uitdagingen en lessen om te leren. Leven is het meervoud van lef!

Zinvol leven is zin ín het leven

Deze zoektocht in mijn eigen leven bracht me op veel verschillende paden, banen, mensen, opleidingen. Veel gebeurtenissen kon ik wel begrijpen, maar toch niet accepteren of veranderen. Er ontbrak een schakel en die zat hem in de beleving, het doorvoelen van wat er was (gebeurd) en vooral het aanwezig zijn bij mezelf en in het hier en nu. En die ontbrekende schakel heb ik ontdekt met behulp van haptotherapie. Die hielp me weer zin te krijgen in het leven. En nu liefdevol en met een warm hart in het leven te staan.

Natuurlijke basis

Na het gymnasium, studeerde ik Voeding van de Mens in Wageningen aan de LandbouwUniversiteit. Dat bleek het niet te zijn en na een tussenjaar koos ik voor PsychoSociaal-Werk aan de Hogeschool in Diemen. Die opleiding deed ik met veel enthousiasme. Tijdens deze opleiding werd ik aangetrokken door de haptonomie, omdat het daar gaat om eerlijkheid, echtheid en openheid. Dat was wat ik als natuurlijke basis diep in mij voelde en wat ik nog meer wilde léven. Toen ik eraan toe was begon ik aan de opleiding tot Haptotherapeut in Doorn.

Groeien doet pijn

Haptonomie is een leefwijze en een levensvisie en elke dag is er weer één om te leren van mezelf en anderen. Dit gaat altijd met horten en stoten. Je hebt er lef voor nodig, want groeien doe je alleen als je weerstand voelt. En weerstand doet pijn.

In de haptotherapie ontmoet je elkaar als mensen op wezenlijk niveau; dat vind ik bijzonder waardevol. Via de haptonomie hoop ik ook anderen te helpen meer vanuit hun natuurlijke basis te leven en van hieruit de weg in hun leven te leren kiezen. Ik blijf het boeiend vinden hoe iedereen op zijn eigen wijze deze weg ontdekt.

Aanraken maakt blij

Sinds ik afgestudeerd GZ-haptotherapeut ben, heb ik verschillende nascholingen en opleidingen gedaan:

De 4-daagse (2014) training DSM V in Doorn met psychiater Noud van Poppel heeft me enorm veel inzicht gegeven in psychische ziektes en laten ervaren wat ik daar als haptotherapeut mee kan.

Twee 2-daagse (2014 en 2015) trainingen bij Haptonoom Ted Troost: 'Voelen, zo simpel is het' en 'Geef woorden aan wat je voelt'. Deze pionier, vermaard en verguisd, leeft de haptonomie voor en is een enorme inspiratiebron voor me.

In de 3-daagse (2015) nascholing 'Van individueel naar groepsbegeleider' aan het ITH in Nijmegen heb ik ervaren hoe groepen in elkaar zitten en hoe ik mijn rol als groepsbegeleider kan invullen.

De 9 maanden (2015-2016) durende opleiding in de 'Haptonomische zwangerschapsbegeleiding' bij Synergos in Amersfoort doet een appèl op mijn zachte kracht: de intens voelbare vrouwenkracht die nodig is tijdens zwangerschap en bevalling. Zo leren is een geschenk dat ook in mijn werk als haptotherapeut van onschatbare waarde is.

sandra curfs

natuurlijke basis